неделя, 17 август 2008 г.

Кой е Riddick и какво стана с него... ?




Не мога да скрия, че това е един от любимите ми персонажи от фантастиката в наши дни. Ридик несъмнено е и една от най-силните роли на Вин Дизел. Поне за мен това е и ролята, която му осигури мястото на звезда в Холивуд. Предполагам, че едва ли съм единствен...
През последната година доста пъти ми се налагаше да обяснявам, как точно са подредени филмите и кое е трилогия и кое не. Ето защо мисля да пусна и тук последното подробно обяснение, което писах в един форум...


Трилогии, четирилогии...
"Pitch Black" или "Пълен Мрак" излезе през вече далечната 2002 г., като напълно самостоятелен филм. Историята на филма разказва за корабокрушенци на пустинна планета. Да, Ридик е един от главните персонажи, но историята на филма е централизирана в друго.
След изненадващия успех на "Пълен Мрак" студиото даде зелена светлина на сценаристите, които още при създаването на филмът бяха подготвили на думи бегло предисторията на Ридик. Вин Дизел, който се сдоби в последствие с права също влезе в колектива и заедно създадоха "франчайза" около персонажа Ридик.
Решението беше да се доразвие героя в отделна трилогия наречена "Хрониките на Ридик" (The Chronicles of Riddick), като се сложи някаква връзка м/у нея и вече създаденият ОТДЕЛЕН филм (Пълен Мрак). Тази връзка беше кратката анимация носеща названието "The Chronicles of Riddick: Dark Fury", която трябваше да свърже първият филм от трилогията за "Хрониките" и предхождащият го "Пълен Мрак", като в същото време запълни празнината м/у тях.
Бъдещето беше подсигурено, но миналото оставаше под въпрос - как Ридик се беше озовал на онзи транспортен кораб, като затворник на Джоунс? Това трябваше да обясни играта "The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay", която разказва именно случилото се непосредствено преди "Пълен Мрак". Играта, анимацията и първият филм от трилогията "The Chronicles of Riddick" излязоха на куп в една година (2004-та), но за жалост филма, на който се залагаше много не доби очакваният успех - само $10 мил. печалба. Вместо това разочарова с приходите си и удари един голям знак "СТОП" за следващите две продължения. Видя се още тогава, че едва ли близките години ще се продължи трилогията и съответно бе пуснато Special Edition DVD съдържащо "Pitch Black", "Dark Fury" и "The Chronicles of Riddick", като последният бе с променен край, добавени изрязаните сцени от оригиналната версия показващи видения за Фюрия и миналото на расата на Ридик. Цялата колекция беше промотирана, като трилогия, а името на "Pitch Black" беше променено, като бе добавено името на другите две заглавия, съответно - "The Chronicles of Riddick: Pitch Black".
Тази DVD колекция беше специална и често обърква, че трите части образуват трилогия. Това обаче не е така. Те принадлежат на една вселена и разказват различни моменти от историята на героят Ричард Б. Ридик. Свързани са, но не проследяват една единствена история, а разказват отделни.
Истинската трилогия е "The Chronicles of Riddick", от която до момента е излязъл само първият филм. Вин Дизел е обещал, че някой ден ще се завърне и ще направи другите два филма. Не веднъж е споменавал, че Ридик е любимият му персонаж и има специално място в сърцето му. През последните години актьора дори пусна няколко догадки за това, какво ще стане в следващите два филма, съответно: във втория филм ще видим Вселената на Некросите, а в третия Ридик ще се завърне на родната си планета... Фюрия.

Това е за момента. Ридик е в един дълготраен застой, който да се надяваме ще бъде прекратен близките няколко години...

Няма коментари: