петък, 26 декември 2008 г.

Какво се случи с "Watchmen"?





Watchmen - поредната филмова адаптация по комикс на DC и екранизирана от Warner Bros. Макар да казвам "поредната", това не значи "лоша" в никакъв случай! Точно обратното. Ако съдим по трейлъра, който бе пуснат още преди месеци това ще е поредното зашеметяващо произведение на изкуството след невероятният "300" (създаден по графичната новела на Франк Милър).

Може би доста от вас знаят (или може би доста от вас са в неведение на) факта, че горе-долу по същото време, когато излезе трейлъра на "Watchmen" и буквално отнесе всички негативни очаквания до тогава, се появи и съдебен иск от името на Fox, които твърдяха че притежават правата в/у "Watchmen". Сега, ако разбирате за това от тази статия, то най-вероятно през главата ви минава мисъл от сорта на "Ах, Fox са големи тарикати! Изчакали WB да довършат филма, за да се възползват и да ги съдят! *&@#!* ". Това беше и моята първа мисъл тогава, при излизането на новината за предстоящата съдебна битка. Но в последствие се оказа, че всъщност Fox неколкократно са оведомявали Warner за възникналото 'недоразумение' още преди да е бил готов сценарият. От своя страна пък WB тотално са игнорирали предупрежденията на Fox и са дали зелена светлина на проекта. Най-вероятно адвокатите им са ги уверили, че няма как да загубят и могат спокойно да започнат снимките. Съответно при излизането на трейлъра и вече почти завършената продукция Fox завеждат съдебен иск с/у Warner за кражба на авторски права.

Всичко това се случи през изминалата (вече) 2008 г. НО... нещеш ли преди броени дни, буквално по случай Коледа, съдията по делото Gary A. Feess е връчил възможно най-лошият коледен подарък на ответника по делото (Warner Bros), като е отсъдил в полза на Fox. Този лош подарък може спокойно да важи и за всички фенове на "Watchmen", които са очаквали с нетърпение филма. Защо ли? Ами защото тази победа за Fox ще рече в най-общи линии, че макар да е вече готов, филмът няма как да бъде разпространен без съгласието на Fox. А това съгласие ще бъде получено едва след като двете компании сключат някаква сделка относно правата за разпространение. Дали Fox ще получат солидна сума от приходите или ще се договорят по друг начин, за момента не е важно. Важното е, че ако не се постигне това споразумение до средата на Януари, съдият по делото принудително ще отложи настоящата премиерна дата на филма (която е през Март) за неопределен период от време (което ще рече "много месеци след това"). Имайки предвид 'отстъпчивостта' на големите холивудски компании, подобна сделка през следващите 2 седмици е малко вероятна, което ще рече, че при всички случай едва ли ще видим "Watchmen" през първата половина на 2009 г.... за жалост.
Като за финал само ще спомена още един доста вероятен развой на събитията - а именно ако Warner решат да обжалват. Тъй като американската система не е от най-бързите, това дело може спокойно да се проточи година-две. Или казано другояче, ако WB се заинатят и обжалват, то спокойно може да видим "Watchmen" през 2010-2011-2012 г....

Няма коментари: