неделя, 5 октомври 2008 г.

Какво се случи с "Babylon A.D."?

След кратко отцъствие отново съм тук да разкажа някои новости от света на киното. Започвам с едно полу-ревю, полу-новина, полу-критика...



Днес гледах новият филм на Vin Diesel - Babylon A.D. и въпреки, че се предполага, че трябва да съм безпристрастен мога спокойно да си призная, че ми хареса това, което видях. Не отричам, че имаше слаби моменти и че това не е най-силният филм на Дизел, но определено можеше да е и доста по-зле. В случая това не е просто израз, а доказан факт.
Филмът бе приет доста студено от не малко хора. От всички тях най-разочаровани ще да са американците. Защото те получиха един съвсем различен филм...

Но нека започнем от самото начало. Всичко започна с преместването на премиерата без обяснение от началото на годината за лятото. След това месец преди да излезе по кината филма стана ясно защо е било забавянето. Беше обявено, че 'американците' ще бъдат сериозно ощетени, защото 20-th Century Fox, които са разпространители на филма за САЩ (както и за още няколко държави), ще го намалят едва ли не на половина. Да, Америка щеше да получи един стабилно орязан 91 минутен филм, докато Европа щеше да получи пълните 2 часа и 40 мин., които попринцип трябваше да е лентата! До тук добре, проблема е че в действителност стана далеч по-голямо мазало.

Какво се случи в крайна сметка. Fox разбира се си постигнаха своету и пуснаха Babylon A.D. с продължителност 91 мин. в кината в САЩ, Канада, Англия и още няколко страни. В същото време премиерата за Европа, която беше във Франция, показа коренно различен филм с продължителност 101 мин., което разбира се значи, че и европейската версия е била смалена със значително количество сцени. В случая обаче не става дума за изрязани сцени само и особенно не за американците. Тяхната версия има различни начало и край. Освен, че има изрязани сцени и кадри, също така някои такива са били заместени от други изрязани и отпаднали още от 160 минутният оригинал (егати майтапа). Някой сцени са оставени, но са премахнати части от тях - става дума за секунди и реплики, като по този начин изцяло се променят нещата. В общи линии двете версии са като два различни филма.
Защо аджеба Fox са направили подобно нещо? Ами накратко - пари (разбира се!). Но едва ли биха си го признали директно, за това не чак толкова накратко - филмът е пост-апокалиптична екшън фанстика, която показва един доста суров свят. Като всеки суров свят и този е изпълнен с кръв, убийства и липса на съпричастност или казано другояче някои сцени не са подходящи за младата аудитория (не че аз видях нещо което да не може да се види из мрежата свободно). Попринцип както е бил замислен филмът със сигурност би получил категория "R" (което ще рече "18+" по български му). Това обаче не устройва Fox, които целят "PG-13" (което ще рече "не се препоръчва на лица под 13 г." ) и съответно повече потенциални зрители. Колкото повече зрители - толкова повече приходи, нали? Да, да, ама не. Този случай може даже да служи, като доказателство за тази напрактика неработещата формула.

В същото време Европа получи една 101-на минутна театрална версия на филма в която липсваха някои неща. Демек и тя бива изрязана, което е още един пирон в ковчега. За щястие поне историята не бива засегната чак толкова, както се случва с американската (където си е направо друг филм).
До тук добре, да преминем към положението на DVD-то. Това което аз гледах, беше рипнато тайландско DVD с английско аудио взето от VHS сорс (R3 пиратски релийз). За неразбралите става дума за азиатското DVD на филма, което поне от ревютата, които четох клони далеч повече към европейската театрална версия, от колкото към американската. Забавното в случая е, че DVD-то е с продължителност 91 мин., което ще рече, че европейската версия е била скъсена,... отново! Поне в случая сюжета продължава да запазва целостта си (жертвани са предимно ефекти и моменти без диалози).

В заключение можем спокойно да кажем, че съществуват 2 коренно различни скъсени версии на филма, като едната повторно е намалена и пусната на DVD за Азия (а може би и за Европа). (Уау събрах всичко в едно изречение [: ). Остава въпроса дали ще видим някога оригиналната версия от 2 часа и 40 мин. под формата на Director's Cut, Unrated или Uncut специално издание на DVD. Защо ли би си струвало? Имайки предвид, че това което гледах определено ми хареса, докато режисьора Mathieu Kassovitz го определи в едно интервю, като "пълна боза, която Fox са развалили напълно след edit-а си" (перефразирам; неговото беше по-грубо) то пълната версия ще да е десеторно по-добра...

Няма коментари: